İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
2 Temmuz 2025, Çar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Nükleer Enerjide Yeni Döneme Giriyor, Hedef 20 Bin Megavat Kurulu Güç

Türkiye Nükleer Enerjide Yeni Döneme Giriyor, Hedef 20 Bin Megavat Kurulu Güç

featured
service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

www.e-haber.net’in haberine göre, 11’inci Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES), Ankara Sanayi Odası (ASO) ev sahipliğinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı desteğiyle İstanbul’da gerçekleşti. Zirve, Türkiye’nin nükleer enerji alanındaki hedeflerini ve sanayinin bu sürece nasıl entegre olduğunu gözler önüne serdi.


Zirvede Yoğun Katılım ve Stratejik Açıklamalar Dikkat Çekti

NPPES’in açılış programına; ASO Başkanı Seyit Ardıç, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Hasan Mandal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdür Vekili Salih Sarı, Nükleer Sanayi Derneği Başkanı Alikaan Çiftçi, Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Nükleer Enerji Teknoloji Kurumu (SNPTC) Başkan Yardımcısı Ma Mingjun ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Zirvede konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye’nin enerji vizyonunun temel taşlarından biri haline gelen nükleer enerjinin 2053 net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda stratejik önem taşıdığını vurguladı.

“2040 yılına kadar 20 bin megavat nükleer kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz” diyen Ardıç, yalnızca enerji üretiminin değil, aynı zamanda yerli mühendislik, sanayi kümelenmeleri ve yüksek teknoloji odaklı üretim altyapısının da bu yatırımlarla gelişeceğini belirtti.


NÜKSAK ve NÜKSAK-2: Sanayide Nükleer Dönüşüm Başlıyor

Zirvede öne çıkan bir diğer konu ise ASO öncülüğünde yürütülen Nükleer Sanayi Kümelenmesi (NÜKSAK) projesi oldu. Projeyle ilgili bilgi veren Ardıç, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli kümelenme modeliyle yerli firmaların nükleer sektörde aktif rol almalarının hedeflendiğini söyledi.

“NÜKSAK-2 ile birlikte sadece üretim değil, teknolojiye dayalı güçlü bir yerli sanayi altyapısı kurmayı amaçlıyoruz” diyen Ardıç, bu sayede Türkiye’nin Akkuyu NGS gibi projelerde daha fazla yerli katkı oranına ulaşabileceğini ifade etti.

Yine Ardıç’ın açıklamasına göre; Türkiye’de ilk kez nükleer kalite paslanmaz çelik Ar-Ge çalışmaları yapılmış, ürünlerin uluslararası sertifikasyonu sağlanmış ve çok sayıda firma Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan imalat onayı alarak projelerde yer almaya başlamıştır.


Rektör Mandal: “Türkiye Dışa Bağımlı Değil, İhracatçı Ülke Olacak”

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, yaptığı konuşmada nükleer enerjinin sadece bir enerji kaynağı olmadığını, “karbon nötr” dönüşümde endüstriyel rekabetçilik ve dayanıklılık” için de vazgeçilmez olduğunu belirtti.

Mandal, 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi kapsamında planlanan “Nükleer Teknoloji Geliştirme Parkı” projesinin detaylarını da paylaştı. Bu girişimin İTÜ akademik liderliğinde hayata geçirileceğini açıklayan Mandal, bu parkın sadece bir altyapı yatırımı değil, nükleer inovasyon ekosisteminin temel direği olacağını vurguladı.

Biz bu işi yalnızca enerji üretimi olarak değil, bilgi ve çözüm ihraç eden bir vizyonla yürütüyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Mandal, yakın zamanda “Ulusal Araştırma Altyapısı” başvurularını da tamamlayacaklarını duyurdu.


Sektörel İş Birlikleriyle Türkiye, Bölgesel Enerji Üssü Olabilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdür Vekili Salih Sarı, Türkiye’nin dört ayaklı enerji stratejisini açıkladı. Buna göre:

  • Yenilenebilir enerji yatırımları

  • Enerji verimliliğinin artırılması

  • Yerli doğal gaz kaynaklarının kullanımı

  • Nükleer enerjiye geçiş

Bu stratejilerin Türkiye’nin artan enerji ihtiyacını karşılamada ve dışa bağımlılığı azaltmada kritik olduğunu vurguladı.

www.ankarahaberler.com tarafından da bildirildiği üzere, 11’inci Nükleer Santraller Zirvesi’nin, Ankara Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenmesi, Ankara’nın sadece başkent kimliğiyle değil, aynı zamanda nükleer enerji ve teknoloji merkezlerinden biri olma hedefiyle de öne çıktığını gösteriyor.

Nükleer Sanayi Derneği Başkanı Alikaan Çiftçi ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Türkiye’nin nükleer enerji vizyonu, sadece bir üretim meselesi değil; uluslararası itibarı, teknoloji transferini ve bölgesel gücünü pekiştiren çok katmanlı bir stratejiye dönüşmüş durumda. Akkuyu sadece bir başlangıç; SMR (Küçük Modüler Reaktörler) ile bu vizyon daha da derinleşecek.”

Zirvenin ardından ASO Başkanı Seyit Ardıç, NPPES’e katılan ASO ve NÜKSAK üyesi firmaların stantlarını ziyaret ederek, firmalardan yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Türkiye Nükleer Enerjide Yeni Döneme Giriyor, Hedef 20 Bin Megavat Kurulu Güç
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ankara Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!